Повече от 3 години и седем месеца след аферата с хакването

...
Повече от 3 години и седем месеца след аферата с хакването
Коментари Харесай

Делото за пръскачките се запуши още на тръгването

Повече от 3 години и седем месеца след аферата с хакването на данните на милиони българи от Национална агенция за приходите делото не можа да тръгне даже на предстартовото разпоредително съвещание в Софийски градски съд през днешния ден.

То касае събития от юли 2019 г. Въпреки това се оказа, че времето не е било задоволително и единият юрист - този на Кристиян Бойков, не е получил обвинителния акт в периода, който е по закон, с цел да се запознае с него - най-малко седмица преди днешното съвещание.

Както Клуб Z писа, делото е по извънредно сериозния член 108а за тероризъм от Глава първа на Наказателен кодекс:

" Който за да сътвори ужас и боязън в популацията или да заплаши, или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на непозната страна или на интернационална организация да извърши или да пропусне нещо, извърши закононарушение по... (изреждат се членове)...се санкционира за тероризъм с отнемане от независимост от пет до петнадесет години. "

По това дело прокуратурата пускаше изборно СРС - като в едното от тях си говореха Кристиян Бойков - който е упрекнат за същинския причинител на хакването на Национална агенция за приходите, и Георги Янков - комерсиалният шеф на ТАД груп.

Днес адвокатката на Иван Тодоров - притежател на компанията, подсети, че като противодържавна активност е изведено от прокуратурата точно публикуваното изречение сред Янков и Бойков:

" То като погледнеш, че той е на власт към този момент трети мандат, бе!... "

Ясно беше кой е на власт трети мандат.

Но пък единият от събеседниците - Янков, изпадна от обвинителния акт и към този момент не е обвиняем.

Лулчева обърна внимание на любопитния факт, че делото е медийно, тъй като обвиняванията са предявени на двамата подсъдими още предишния март. Какво се е правело в последната една година - тя не можа да каже.
 Иван Тодоров е подпомагал за " тероризма " подчинения си Кристиян Бойков, което се показва в това, че му е обезпечил офис и компютър.

Тя обаче уточни, че клиентът ѝ - шефът на компанията Иван Тодоров, е посочен, че е подпомагал Кристиян да прави " тероризма ". В смисъл - обезпечил му е работно помещение и компютър. Всъщност те двамата имат трудов контракт.

Друг леко оперетен миг по това дело е, че след фамозното писане години наред на обвинителния акт - по него прокурор към този момент не е Евгения Щъркелова. Която именно пусна " крилатата " фраза, че заговорниците щели да хакват пръскачките пред Народно събрание, които се оказаха изцяло аналогови - изобщо не се управляват от компютър.

Тя в това време кандидатства за арбитър, Висш съдебен съвет обаче не пожела да я направи арбитър.  Положението ѝ сега е висящо, защото жали пред Върховния административен съд акта на отхвърли на Висш съдебен съвет.

Прокурор по делото против Тодоров и Бойков е станал различен прочут обвинител от ерата на спецпрокуратурата - Ангел Кънев, който беше и зам.-шеф на закритата институция.

Той води и делата против Васил Божков, по които още не е импортиран (или най-малко не е известно да е внесен) нито един обвинителен акт.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР